Változó frekvenciájú hajtások…

Változó frekvenciájú hajtások: kulcsszerep az energiahatékonyságban
2022. november 10., csütörtök

Az energiatakarékosság a hatékonyságot optimalizáló megoldások alkalmazásával napjaink egyik legaktuálisabb kérdése, és ez kétségtelenül így marad a jövőben is. A geopolitikai tényezőket leszámítva, a közvélemény figyelmét a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének szükségességére irányítja: ez a cél megköveteli, hogy csökkentsük energiafogyasztásunkat.

És hol is lehetne ezt jobban kezdeni, mint a motorok által felhasznált energia csökkentésével, amelyek a Nemzetközi Energiaügynökség (AIE) szerint a világ összes villamos energiájának mintegy felét használják fel? Egyértelmű, hogy a hatékonyságuk bármilyen javítása pozitív hatással lesz az energiamegtakarításra, miközben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez és az éghajlatváltozás lassításához.

E cél elérése érdekében maga az IEA is felismerte, hogy egy bizonyos eszköz kulcsfontosságú szerepet játszik: a frekvenciaváltó (más néven frekvenciaváltó, változó fordulatszámú átalakító vagy sebességváltó), amelynek feladata az elektromotorok fordulatszámának szabályozása, hogy energiafogyasztásukat a valós idejű igényekhez igazítsák. Ezzel a motor energiafogyasztása 20-70%-kal csökkenthető, ami némi képet ad a hatalmas megtakarítási lehetőségekről.

A piac tárt karokkal fogadja a változtatható frekvenciájú hajtások előnyeit, és az előrejelzések is ezt tükrözik. A Precedence Research szakcég tanulmánya szerint az évtized végére megduplázódik az ilyen eszközök iránti globális kereslet, és egyre többféle lakossági, ipari és kereskedelmi alkalmazásban találhatók meg, a légkondicionáló rendszerektől kezdve a megújuló energiatermelő berendezésekig (hogy csak két konkrét példát említsünk, amelyek szilárd növekedést fognak tapasztalni).
Bár nem minden típusú motoros gépet szerelnek fel változó frekvenciájú meghajtókkal, a terhelés igényeihez való alkalmazkodással párhuzamosan egyre nő azon ipari létesítmények és folyamatok száma, amelyeknek szabályozniuk kell a motorok fordulatszámát. Továbbá a motorok által kínált teljesítménytartományok széles körűek lehetnek, ezért alapvető fontosságú, hogy a meghajtó képes legyen ezeket kezelni.

Sokoldalú, hatékony és könnyen kezelhető hajtások

A csökkentett energiafogyasztás kétségtelenül a változtatható frekvenciájú meghajtók egyik legnagyobb előnye. Ennek érdekében a készülékek képesek szabályozni az indítási áramot, amely akár 7-szer vagy 8-szor nagyobb is lehet, mint a maximális terhelésnél mért áram. Ezek az áramcsúcsok befolyásolják a tekercsek élettartamát, és nagy mennyiségű hőt termelnek, ami csak elpazarolt energia. A változtatható frekvenciájú meghajtók másik előnye, hogy képesek a hálózati zavarok hatását mérsékelni, valamint a motor gyorsulásának jobb szabályozása és az állítható nyomatékkorlátozó funkciók, amelyek viszont segítenek a motor által táplált berendezések védelmében.

Mindezeket az előnyöket a Salicru ControlVIT változó frekvenciájú meghajtók kínálják, amelyek olyan készülékeket tartalmaznak, amelyek minden típusú alkalmazásban használhatók, hogy könnyen és hatékonyan szabályozzák az aszinkron egyfázisú és háromfázisú motorokat, modelltől függően 0,2 kW-tól 500 kW-ig. Hajtásaink felhasználási és alkalmazási területei széles skálán mozognak, többek között szállítószalagok, ventilátorok, keverők, ipari szárítók, sorompók, adagolók és az adott termékcsaládtól függően sok más típusú gépezetek esetében. Végül fontos megjegyezni, hogy e hajtások használatát még egyszerűbbé teszi a helyi és távfelügyelet lehetősége.

Hol talál minket
Bottka Zoltán ügyvezető
1212 Budapest, Kereszt utca 2.
(+36) 20 953 8483
salicru@salicru.hu

 

Kovács István ügyvezető
1025 Bp Vérhalom u 31B.  2/12
(+36) 20 320 6359
kereskedelem@salicru.hu

Bottka Benedek alkalmazott kilépett a cégből! Esélyes hogy visszaél kliens adatainkkal.

008689

Látogasson el anyacégünk oldalára

"