Új lítium-ion akkumulátorok javítják az UPS teljesítményét

Új lítium-ion akkumulátorok javítják az UPS teljesítményét

A lítium-ion akkumulátorok jelentős előnyöket kínálnak a szelepvezérlésű ólom-sav akkumulátorokkal (VRLA) szemben, amelyeket a szünetmentes áramellátó rendszerekben (UPS) tartalék áramforrásként használtak. A lítium-ion akkumulátorok valóban felülmúlják a VRLA-kat olyan kulcsfontosságú szempontok tekintetében, mint például az energiasűrűségük, ami lehetővé teszi számukra, hogy növeljék az egységnyi térfogatra jutó autonómiát.

A kisülési ciklusok számát is 5-10-szeresére növelik, és élettartamuk megduplázódik, sőt megháromszorozódik. A lítium-ion akkumulátorok négyszer kisebb önkisüléssel rendelkeznek, kisebb a súlyuk, negyedannyi idő alatt töltődnek fel, mint a VRLA akkumulátorok, és 40°C-os hőmérsékleten is képesek csúcsteljesítményt nyújtani, így zord környezetben is működhetnek.

Az előnyök ilyen felsorolása mellett nyilvánvaló kérdés, hogy mi késleltette a UPS-be való beépítésüket a közelmúltig. Ennek elsősorban gazdasági és funkcionális okai vannak. Például a lítium-ion akkumulátorok kezdeti beruházása 50%-kal magasabb, mint a VRLA akkumulátoroké, ami lassította az elterjedésüket. Ezenkívül hiányzott az egyensúly egyrészről a biztonság és a megbízhatóság, másrészről a sűrűség és a teljesítmény között.

Fordulópont a lítium-ionok számára

Ezeket a hátrányokat a technológiai fejlesztések és a lítiumion-akkumulátorok alacsonyabb költségei kiküszöbölték; a lítiumion-akkumulátorok valójában holisztikus szempontból nézve gazdaságosabbak. A fent említett magasabb kezdeti költséget (CapEx) bőven ellensúlyozza a telepítési és üzemeltetési költségek (OpEx) csökkenése az akkumulátor élettartama alatt, ami 60%-os nagyságrendű. Ennek eredményeképpen a 10 éves teljes tulajdonlási költség, vagyis a teljes beruházás ezen időszak alatt – amely nagyjából egybeesik egy lítium-ion akkumulátor hasznos élettartamával – 40%-kal alacsonyabb.

A Salicru lehetőséget kínál lítium-ion akkumulátorok beépítésére számos UPS-ébe, mint például az SLC X-TRA sorozat esetében, amelyet nemrégiben szállítottak a Gyógyszeripari Szövetségnek (FEDEFARMA), különösen a Palau de Plegamansban (Barcelona) található új automatizált logisztikai központjába. A háromfázisú SLC X-TRA egységek, amelyek 800 kVA teljesítményt és 10 perces autonómiát biztosítanak, az energiaellátás folyamatosságát és maximális minőségét garantálják a nap 24 órájában, az év 365 napján üzemelő létesítményekben.

A Salicru innovációs képességének másik példája az Alcurnia csoport számára két lítiumion-akkumulátorral ellátott UPS szállítása volt, ebben az esetben az 500 kVA SLC ADAPT sorozathoz tartozó UPS-eké. Ezeknek az UPS-eknek az a feladata, hogy megvédjék a gyümölcsök sterilizálási folyamatának összes berendezését, a PLC-ktől és a kompresszoroktól kezdve a szállítószalagokon át a mosórendszerekig, és ezzel bizonyítsák robusztusságukat a kedvezőtlen környezetben.

A Salicru legújabb technológiai törekvése az új SLC TWIN RT2 LION sorozat lítium-ion akkumulátorokkal.

Hol talál minket
Bottka Zoltán ügyvezető
1212 Budapest, Kereszt utca 2.
(+36) 20 953 8483
salicru@salicru.hu

 

Kovács István ügyvezető
1025 Bp Vérhalom u 31B.  2/12
(+36) 20 320 6359
kereskedelem@salicru.hu

Bottka Benedek alkalmazott kilépett a cégből! Esélyes hogy visszaél kliens adatainkkal.

008552

Látogasson el anyacégünk oldalára

"