TCO Optimalizálás

Hogyan optimalizálhatja a TCO-t a Salicru moduláris UPS-ekkel
2022. január 10., hétfő

A teljes tulajdonlási költség, amelyet általában TCO (Total Cost of Ownership) néven ismerünk, lehetővé teszi, hogy megbecsüljük egy termék teljes költségét annak teljes hasznos életciklusa alatt. A TCO tehát magában foglalja a termék beszerzésével, használatával, kezelésével és kivonásával kapcsolatos költségek összegét. Ez a koncepció rendkívül fontos a technológia területén, beleértve a szünetmentes tápellátó rendszereket (UPS).

Ezért az UPS kiválasztásakor érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy melyik opcióval tudjuk minimalizálni a TCO-t. A moduláris UPS-ek ideálisak ebből a szempontból, mivel javítják az üzemeltetési kiadásokat (OPEX), és megfelelő kezeléssel maximális energiahatékonyságot biztosítanak.

A moduláris UPS-ek a tőkekiadásokat (CAPEX) is csökkentik, mivel az azonos modulok nagy mennyiségének gyártása kedvezően hat a méretgazdaságosság kialakulására, ami viszont csökkenti az UPS gyártási költségeit. Ez tehát mind a gyártó, mind a vásárló számára nyerő stratégia.

Fokozott teljesítmény és hatékonyság

Ezek a gazdasági szempontból jelentkező előnyök a moduláris UPS-ek teljesítményének folyamatos javulásán túlmenően az elmúlt években tapasztaltak. Így az átalakítók felépítése a 6 és 12 impulzusos tirisztoros egyenirányítókról a PWM aktív egyenirányítókra változott. És a ferrorezonáns vagy PWM inverterektől a kisfrekvenciás transzformátorral ellátott inverterektől a mai transzformátor nélküli háromfázisú többszintű inverterekig.

A technológiai fejlődés eredménye a hatékonyság óriási növekedése volt, a jelenlegi 88%-ról 96%-97%-ra. Ez a többszintű kapcsolási technológiák által biztosított teljesítmény lehetővé teszi a rendszer rendelkezésre állásának jelentős növelését az UPS párhuzamos konfigurációjának N+1 számban történő alkalmazásával, ahol N a szükséges UPS-ek száma és 1 a redundáns tartalékként használt UPS.

Ily módon 99,999%-os rendelkezésre állás érhető el, ami egy év alatt 5 perc nem rendelkezésre állásnak felel meg, vagy 99,9999%-os, ami egy év alatt 30 másodperc nem rendelkezésre állásnak felel meg. Ezek a szintek garantálják az ellátást az olyan kritikus alkalmazásokban, mint például az adatközpontok.

Salicru megoldások: SLC ADAPT és SLC ADAPT2

A Salicru termékkínálatában moduláris koncepciójú UPS-ek találhatók, amelyek optimalizálják a TCO-t: az SLC ADAPT és SLC ADAPT2 sorozat.

Az SLC ADAPT sorozat moduláris UPS-ei, amelyek a DSP vezérléssel és háromszintű IGBT inverterrel ellátott on-line kettős konverziós technológián alapulnak, 25 kVA-tól 1500 kVA-ig terjedő megoldások konfigurálhatók 25, 30 és 50 kVA-s modulok segítségével. Ezek 6, 8, 10 vagy 12 modulból álló rendszerek kialakításához csatlakoztathatók, míg a párhuzamos/redundáns opcióval akár 3 x 500 kVA teljesítményű rendszer is elérhető.

Az SLC ADAPT2 sorozat viszont ugyanezen a technológián alapul, és 10 és 15 kW-os modulokból áll, a rendszerek pedig 2, 3, 4 és 6 modullal konfigurálhatók, így párhuzamos bővítésre van lehetőség, akár 450 kW teljesítményig. Az SLC ADAPT2 UPS-ek alapfelszereltségként rendelkeznek Nimbus IoT felhőcsatlakozással is a felügyelethez.

Mindkét sorozat javítja a TCO-t, mivel képesek alkalmazkodni bármilyen környezethez és minden igényhez, azaz rendkívül sokoldalúak: az ügyfélnek csak akkor kell költenie, ha nagyobb teljesítményre van szüksége („pay as you grow”). A TCO optimalizálása ezen UPS-ek nagy teljesítménysűrűségének is köszönhető, ami azt jelenti, hogy kisebb helyet foglalnak el, és csökkentik a telepítési költségeket.

Ezenkívül a modulok működés közben is hozzáadhatók vagy kicserélhetők (hot swap). Mindent egybevetve, a beruházás optimalizált, mivel alkalmazkodik az adatközpont által megkövetelt növekedési ütemhez: csak új modulokat kell telepíteni, ami nagyon egyszerű és költséghatékony.

Hol talál minket
Bottka Zoltán ügyvezető
1212 Budapest, Kereszt utca 2.
(+36) 20 953 8483
salicru@salicru.hu

 

Kovács István ügyvezető
1025 Bp Vérhalom u 31B.  2/12
(+36) 20 320 6359
kereskedelem@salicru.hu

Ügyfélszolgálat / Áruátvétel
1212 Budapest, Kereszt utca 2.
(+36) 70 427 5330
salicru@salicru.hu

007329

Látogasson el anyacégünk oldalára

"