Frekvenciaváltók a mezőgazdasági ágazatban: költséghatékony és környezetbarát

Frekvenciaváltók a mezőgazdasági ágazatban: költséghatékony és környezetbarát
július 6., csütörtök 2023

 

A világnak szembe kell néznie az éghajlatváltozás következményeivel, amelyek a lakosság egészét érintik. Tisztán gazdasági szempontból azonban kétségtelen, hogy a mezőgazdasági ágazat az elsők között szembesül ezzel a hatalmas kihívással.

Jó példa erre Spanyolország, amely 2023 nyarához közeledve területének 40%-a vízhiány miatt készültségben vagy vészhelyzetben van, az Ökológiai Átmeneti Minisztérium által készített havi jelentésben tükröződő hivatalos adatok szerint. Ebben a nehéz helyzetben a szakértők az aszály három típusát különböztetik meg (meteorológiai, mezőgazdasági és hidrológiai), amelyek közül a mezőgazdasági aszály a talaj nedvességhiányára utal.

Az éghajlatváltozáshoz és a hőmérséklet globális emelkedéséhez szorosan kapcsolódva egyre inkább tudatosul a megújuló energiaforrások használata a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, amely hozzájárul a rettegett üvegházhatáshoz. Ezért olyan megoldásokra van szükség, amelyek jelentős gazdasági és energiaráfordítás nélkül képesek kielégíteni az öntözési igényeket, miközben a lehető legkörnyezetbarátabbak.

A naptól a talajig

A napelemes szivattyúzáshoz használt frekvenciaváltók mindezen követelményeknek megfelelnek. Először is, a vízszivattyúkra szerelt frekvenciaváltók lehetővé teszik a motor fordulatszámának kezdettől fogva történő csökkentését, ami az energiafogyasztás akár 50%-os megtakarítását is eredményezi.

A frekvenciaváltó elektronikus vezérlése segít a teljesítmény optimalizálásában, mivel alkalmazkodik a szivattyú erősen változó működési feltételeihez, ami viszont a hidraulikus ellátási igényektől függ. Ez az optimalizálás a motort tápláló frekvencia és a motor fordulatszámát szabályozó feszültség változásának – innen a berendezés neve – köszönhető. Más szóval a szivattyúmotor fordulatszáma mindig az ideális fordulatszám.

De honnan szerzi a meghajtáshoz szükséges energiát? A vidéki környezetben a legbőségesebb a napenergia, ezért léteznek olyan változó fordulatszámú hajtások, amelyek működésükhöz a bőséges és környezetbarát napenergiát használják ki. A napelemes szivattyúzáson alapuló mezőgazdasági öntözés előnyeit az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) is elismerte: csökkentett költségek, a környezet tiszteletben tartása, a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség hiánya, hosszú élettartam és alacsony karbantartási igény – csak néhány ezek közül.

Ehhez a felsoroláshoz hozzá kell tennünk a napelemes szivattyúzáshoz használt frekvenciaváltók nagyfokú sokoldalúságát is, mivel, mint már említettük, képesek alkalmazkodni a nagyon változó öntözési igényekhez, és telepítésük nagymértékben leegyszerűsödik, mivel nincs szükség terjedelmes generátorokra vagy időszakosan újratöltendő üzemanyagtartályokra. Nem is beszélve a környezetszennyezés és a zaj megszüntetéséről.

A Salicru a teljesítményelektronika szakértőjeként, szilárd ökológiai tudatossággal, olyan frekvenciaváltókat fejlesztett ki a napelemes szivattyúzáshoz, amelyek mindezen tulajdonságokat ötvözik. Így a CV30-PV-k a napelemek által befogott sugárzást kihasználva egyenárammal táplálják az invertert, amely viszont egy merülőszivattyúhoz csatlakozik, amelyet váltóárammal lát el. A kinyert víz tárolható tartályban vagy közvetlenül öntözésre használható.

Ezek a sokoldalú inverterek 0,4 és 75 kW közötti teljes teljesítménytartományban kaphatók. Alkalmazásuk messze túlmutat a mezőgazdasági öntözésen, mivel elszigetelt területeken házi vízellátásra, állattenyésztésre, haltenyésztésre, kommunális öntözésre vagy erdőgazdálkodásra is használhatók. Mindezt a Salicru összes termékére jellemző fejlett technológiával, egyszerű használhatósággal és magas fokú védelemmel.

Hol talál minket
Bottka Zoltán ügyvezető
1212 Budapest, Kereszt utca 2.
(+36) 20 953 8483
salicru@salicru.hu

 

Kovács István ügyvezető
1025 Bp Vérhalom u 31B.  2/12
(+36) 20 320 6359
kereskedelem@salicru.hu

Bottka Benedek alkalmazott kilépett a cégből! Esélyes hogy visszaél kliens adatainkkal.

008553

Látogasson el anyacégünk oldalára

"