A napelemes inverterek nem kívánt leállításának elkerülése.

A napelemes inverterek nem kívánt leállításának elkerülése
2023. szeptember 26., kedd

A kétirányú feszültségszabályozók szükségesek a terhelések védelméhez és a stabil PV-infrastruktúrák fenntartásához. Az inverter manipulálása nem csak a szabványt sérti, hanem komoly veszélynek teszi ki a terheléseket, potenciálisan saját magát és másokat is veszélyeztetve.

Előfordulhat, hogy a panelekhez érkező napenergia mennyisége túl magas, ami azt jelenti, hogy több áramot kapnak, mint amennyit biztonságosan kezelni tudnak. Ezek az ingadozások az invertert leállásra késztethetik a berendezés és a hálózat védelme érdekében, mivel az ilyen rendszerek hálózati csatlakoztatására vonatkozó legtöbb szabályozás előírja a napelemes inverterek leállítását, ha a feszültség bizonyos határértékeken kívül esik. Instabil hálózatokban ez nem kívánt leállásokat okoz a fotovoltaikus berendezésünkben. Ha az inverter leáll, a napenergia már nem hasznosítható, ami komoly hatékonysági és gazdasági problémát jelent.

Az 1699/2011-es királyi rendelet egy sor követelményt és paraméterezést határoz meg ezekre a készülékekre vonatkozóan, például az üzemi feszültség- és frekvenciatartományokat, a maximális és minimális kapacitásokat és az inverter hatásfokát. A rendszer és a hálózat biztonságának garantálása érdekében azt is előírja, hogy az invertereknek automatikusan le kell kapcsolódniuk a hálózatról – amit általában kikapcsolással tesznek meg -, ha nem felelnek meg az alábbi kritériumoknak.

Paraméter: Túlfeszültség – 1. fázis

Védőküszöb Un + 10%.

Maximális kioldási idő 1,5 s

Paraméter: Túlfeszültség – 2. fázis

Védőküszöb Un + 15% Maximális kioldási idő 0,2 s

Maximális kioldási idő 0,2 s

Paraméter: Alulfeszültség

Védőküszöb Un – 15% Maximális kioldási idő 1,5 s

Maximális kioldási idő 1,5 s

Paraméter: Maximális frekvencia

Védőküszöb 50,5 Hz

Maximális kioldási idő 0,5 s

Paraméter: Minimális frekvencia

Védőküszöb 48 Hz

Maximális kioldási idő 3 s

Mivel az esetek túlnyomó többségében a megtermelt többletenergiát a hálózatba táplálják (hogy cserébe kompenzációt kapjanak), fontos, hogy a berendezés kétirányú legyen: a szabályozók folyamatosan rögzítik a hálózati feszültséget, és ennek függvényében gyors és pontos feszültségugrásokat hajtanak végre az egyes országok hálózati követelményeinek túlnyomó többsége által megkövetelt rövid időn belül. Emellett segítenek a berendezések élettartamának meghosszabbításában és stabilabb áramellátást biztosítanak.

A fotovoltaikus berendezésekben termelt energia önfogyasztásra, tárolásra vagy a hálózatba való betáplálásra alkalmas. Ha a szabályozó azt érzékeli, hogy a villamosenergia-feszültség túl magas, automatikusan beállítja az inverterhez érkező áram mennyiségét, hogy megakadályozza annak károsodását vagy leállását. A Salicru három megoldást kínál e probléma elkerülésére: a VR EQX termékcsaládot elsősorban a hálózatra csatlakoztatott fotovoltaikus önfogyasztó berendezésekhez alkalmazzák, és lehetővé teszi e rendszerek életképességét a rendelkezésre álló inverter márkájától függetlenül. Az RE3 teljesen statikus szerkezeten alapuló elektronikus stabilizátorok, amelyek teljesítményükkel, reakciósebességükkel és kimeneti pontosságukkal tűnnek ki, és egyfázisú vagy háromfázisú konfigurációban, valamint 300 VA-tól 250 kVA-ig terjedő teljesítménytartományban kaphatók. Végül az EMi3 szervomotoros feszültségstabilizátorok 5 és 2500 kVA közötti konfigurációban állnak rendelkezésre.

Hol talál minket
Bottka Zoltán ügyvezető
1212 Budapest, Kereszt utca 2.
(+36) 20 953 8483
salicru@salicru.hu

 

Kovács István ügyvezető
1025 Bp Vérhalom u 31B.  2/12
(+36) 20 320 6359
kereskedelem@salicru.hu

Bottka Benedek alkalmazott kilépett a cégből! Esélyes hogy visszaél kliens adatainkkal.

008251

Látogasson el anyacégünk oldalára

"