A napelemes inverterek döntő szerepe a fotovoltaikus létesítményekben

A napelemes inverterek döntő szerepe a fotovoltaikus létesítményekben
2023. január 11., szerda

A globális energiapiac hatalmas átalakulása tele van ismeretlen kérdésekkel, de a cél egyértelmű: nagyobb szerepet kell adni a megújuló energiaforrásoknak. Csak így lehet teljesíteni, vagy legalábbis megközelíteni a legutóbbi párizsi, glasgow-i, illetve sharm-es-sejki klímacsúcsok manifesztumaiban kitűzött szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési célokat.

E célok teljesítése a gazdasági és társadalmi fejlődéssel párhuzamosan tehát megköveteli az olyan erőművek határozott megvalósítását, amelyek a napfényhez hasonló forrásokból termelnek villamos energiát.

Spanyolországban például 2022-ben több napelemes fotovoltaikus kapacitást telepítettek, mint valaha egy év alatt. A Red Eléctrica de España (REE) szerint a becslések szerint az országos napelem-park, amely jelenleg összesen több mint 18 700 megawatt teljesítményű, 2022-ben közel 28 000 gigawattóra termeléssel zárja a 2022-es évet. Ezek a számok a 2021-es évhez képest 33%-kal magasabb fotovoltaikus termelést jelentenek, és ahhoz vezettek, hogy a fotovoltaikus panelek első alkalommal a negyedik technológiává váltak a termelési mixben (ami 10%-ot képvisel).

A megújuló energiák növekvő jelentősége a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, és ezáltal a globális felmelegedés megfékezésében tehát megkerülhetetlen tény. A kormányok, a vállalatok és a fogyasztók túlnyomó többsége tudatában van annak, hogy kevesebb energiát kell fogyasztani és fenntartható módon kell termelni. Ennek a tudatosságnak erős gazdasági érvei is vannak, amelyek az önfogyasztást növekvő trendként szilárdították meg.

Ennek eredményeképpen otthonaink tetejét egyre gyakrabban fedik napelemekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy saját magunk termeljük meg az áramot, csökkentsük az egyre növekvő villanyszámlát és csökkentsük a hagyományos hálózattól való függőséget. Mindezt a nap energiájának hasznosításával, amely a legtisztább és legkörnyezetbarátabb energiaforma.

A paneltől a hálózatig

A napenergiának a fogyasztók által felhasználható villamos energiává történő átalakítása különböző berendezésekből áll, és kétségkívül az egyik legfontosabb a napenergia-inverter, mivel ez felelős a napelem által szolgáltatott egyenáram (DC) váltakozó árammá (AC) alakításáért, amely a villamosenergia-hálózaton keresztül áramlik, és eljut a vállalkozásokhoz és az otthonokhoz.

A napelemes inverter kulcsfontosságú szerepet játszik, mert minél nagyobb az energiahatékonysága, annál nagyobb hozamot nyerhetünk ki a berendezésből, és annál többet használhatunk fel.

A napelemes inverterek általában 90% feletti hatásfokot kínálnak, bár ez gyártótól és modelltől függ, és semmiképpen sem érhető el 100%, mivel a berendezés működése kis mennyiségű energiát fogyaszt.

Az inverter hatékonysága növelhető az MPPT (Maximum Power Point Tracker) nevű elektronikus technikával. Az MPPT-rendszer célja annak biztosítása, hogy az inverter mindenkor a V-I (feszültség-intenzitás) görbe optimális pontján működjön, ami viszont a fotovoltaikus panel működését befolyásoló különböző tényezőktől függ, mint például a tájolás, a földrajzi szélesség, a besugárzás mértéke, a hőmérséklet és az árnyék jelenléte. Más szóval, az MPPT-szabályozás lehetővé teszi, hogy minden egyes napelemből a maximális teljesítményt nyerjük ki, ezáltal optimalizálva a hatékonyságot.

A maximális teljesítmény keresése

Bár a 100%-os teljesítmény elérhetetlen cél, a vezető gyártók új generációs napelemes invertereikkel a lehető legközelebb jutottak hozzá. Ilyen a Salicru is a hálózatra csatlakoztatható napelemes inverterek sorozatával, amelyek ideálisak az otthonok és telephelyek önfogyasztásra szolgáló létesítményeihez. Ez az otthonok és kisvállalkozások igényeire szabott javaslat igazi technológiai mérföldkő a Salicru számára a megújuló energiák iránti szilárd elkötelezettségében.

Hol talál minket
Bottka Zoltán ügyvezető
1212 Budapest, Kereszt utca 2.
(+36) 20 953 8483
salicru@salicru.hu

 

Kovács István ügyvezető
1025 Bp Vérhalom u 31B.  2/12
(+36) 20 320 6359
kereskedelem@salicru.hu

Bottka Benedek alkalmazott kilépett a cégből! Esélyes hogy visszaél kliens adatainkkal.

008689

Látogasson el anyacégünk oldalára

"