A napelemes inverter hőmérséklete kulcsszerepet játszik a működésében

A napelemes inverter hőmérséklete kulcsszerepet játszik a működésében
2023. május 10., szerda

Minden jól megtervezett elektronikus eszköznek olyan alkatrészeket kell tartalmaznia, amelyek a megfelelő anyagokból készültek, a készüléknek megfelelő méretűek és megfelelően vannak elhelyezve, hogy megakadályozzák a hő felhalmozódását egy adott területen.

A legjobb formátum a napelemes inverter számára a vízszintes, így a felület ugyanannyi, de a légáramlási útvonal rövidebb, mivel ez sokkal hatékonyabbá teszi az elvezetési folyamatot. A legnagyobb hőterhelésű alkatrészek a készülék tetején helyezkednek el, így amikor a levegő a készülék alján keresztül jut be, szabályozza a kisebb hőterhelésű alkatrészek hőmérsékletét, de elég hűvös marad, amikor eléri a kritikus területet. A levegőt folyamatosan keringetni kell.

Célszerű továbbá olyan berendezést választani, amely fenntartja a hőhidat (pl. külön hűtőborda rögzítése helyett a házba öntött hőelvezető lamellák beépítésével), mivel ez javítja a hatékonyságot. Ha a berendezést úgy tervezik, hogy nincs szükség ventilátorokra, a rendszer kevesebb energiát fogyaszt, kevesebb karbantartást igényel, és kisebb a valószínűsége a meghibásodásnak.

Az is fontos, hogy a fotovoltaikus rendszer méretének és teljesítményének megfelelő invertert válasszunk. A napelemekhez képest túlméretezett inverter a szükségesnél több hőt termelhet, ami viszont növeli a túlmelegedés kockázatát. Egy alulméretezett, folyamatosan maximális kapacitással működő inverter esetében azonban elkerülhetetlen a túlmelegedés.

Hol talál minket
Bottka Zoltán ügyvezető
1212 Budapest, Kereszt utca 2.
(+36) 20 953 8483
salicru@salicru.hu

 

Kovács István ügyvezető
1025 Bp Vérhalom u 31B.  2/12
(+36) 20 320 6359
kereskedelem@salicru.hu

Bottka Benedek alkalmazott kilépett a cégből! Esélyes hogy visszaél kliens adatainkkal.

008689

Látogasson el anyacégünk oldalára

"